Tetik Parmak Sendromu Nedir?

Tetik parmak (Trigger finger) hastalığı, parmakları hareket ettirmeye yarayan tendonların iltihaplanıp şişmesinden kaynaklanan, parmakların kasılı kalması, aniden kilitlenmesi, parmak hareketleri sırasında parmakların takılması ya da ağrı hissi yaratması gibi belirtiler gösteren parmak hastalığıdır. Kilitlenen parmağı düzleştirmek oldukça zordur. Tıp dilinde Stenozan Tenosinovit olarak bilinmektedir.

Tetik Parmak Sendromu Nasıl Oluşur?

Mesleki olarak parmakların çok kullanılması tetik parmak hastalığına yol açan en önemli nedenlerdendir. Temizlik işçileri, müzisyenler, çiftçiler, sanayi işçileri risk grubunda görülürler. Bunun yanı sıra eklem iltihabı, romatizma, diyabet gibi dokularda değişime neden olabilecek bazı hastalıklar da  tetik parmak sendromuna sebep olabilir. İstatistiklere göre kadınlarda tetik parmak hastalığı erkeklere oranla daha fazla görülmektedir. Tetik parmak hiç bir neden olmadan da ortaya çıkabilmektedir.

Tetik Parmak Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Parmaklarda ağrı hissi, özellikle parmakları hareket etmeye çalışırken artan bir ağrı hissedilir.

Tıklama şeklinde ses oluşabilir.

Parmakların uzun süre hareketsiz kalması sonrasında hareket ettirilme denelerinde daha şiddetli ağrılar hissedilebilir.

Tetik Parmak Sendromu Tanısı

Bu hastalık uzman eller tarafından muayene edilerek, ele gelen şişlik, kitle, nodüllerin tespiti, hareketlerin incelenmesi ile tanı konur. Bu hastalığın tanısında röntgenin yeri yoktur. 

Tetik Parmak Sendromuna Ameliyatsız Tedavi

Tetik parmak sendromu tedavisi için ameliyatsız alternatif yöntemler mümkündür. Proloterapi, mezoterapi, akupunktur gibi tedavi yöntemleri ile uzmanlar tarafından tedavi edildiğinde yüksek oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Tetik Parmak Sendromuna Cerrahi Müdahale