Ankilozan spondilit omurgayı etkileyen kronik ve ilerleyici bir artrit türüdür. Omurların ciddi iltihaplanmasıyla kronik ağrı ve sakatlığa neden olur. İleri vakalarda iltihaplanma omurgada kemiklerin birbirine kenetlenmesine, kaynaşmasına yol açar. Ankilozan spondilit omurgayı etkilediği için vücudunuzun diğer bölgelerinde de ağrıya neden olabilir.  Örneğin; omuzlar, dizler ya da kalçalar…

Ankilozan spondilitin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik yatkınlığın büyük etken olduğunu söyleyebiliriz. Ankilozan spondilit aile öyküsünde olanlarda olmayanlara nazaran 20 kat daha fazla görülür. 

Ankilozan spondilitin hemen hemen hiç belirti vermeyen dönemleri mevcuttur. En sık görülen belirti sabah ve gece görülen bel ağrısıdır. Diğer belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz;
Düşük dereceli ateş,

  • Kilo kaybı,
  • İştah kaybı,
  • Yorgunluk,
  • Anemi veya demir eksikliği,
  • Sabah tutulmaları,
  • Bağırsak, göz ya da kalp kapağı iltihabı…

Ankilozan spondilitte ağrılı eklemler röntgenle gözlenebilir. Ancak erken evelerde ise hasar tespit edilemeyebilir. Bu durumda MR istenebilir. Ayrıca kanınızda sedimantasyon hızınıza bakılır. 
Ankilozan spondilitte tedavi ağrı yönetimi ve engelliliğin önlenmesi yönünde odaklanacaktır. Antiinflamatuar ilaçlar ile ağrının kontrol altına alınması amaçlanır. Fizik tedavi ile esnekliği ve hareket kabiliyetini korumaya yardımcı olmak amaçlanır. İleri aşamalarda duruş bozuklukları ortaya çıkabileceğinden omurga deformasyonunun engellenmesi için iyi bir duruş amaçlanacaktır. Sert eklemlere uygulanan ısı ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk uygulama ise şişmeyi azaltabilir. Dizde ya da kalçada ankilozan spondilite bağlı bir hasar varsa ameliyat gerekebilir. Hastalar aktif bir hayat sürerek, sağlıklı beslenerek ve normal vücut ağırlıklarını koruyarak hastalığın seyrinin yavaşlatılmasına yardımcı olabilirler.