Fitoterapi, geleneksel bitkisel tıbbi ürünler ve bitkisel ilaçlarla yapılan bir tıbbi tedavi yöntemidir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’ne göre;
Bir veya daha fazla organıyla tedavi edici veya hastalıkları önleyici olabilen veya herhangi bir kimyasal-farmasötik sentezin öncüsü olabilen bitkiler.
Fitoterapi kapsamındaki bitkisel preparatları; T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI İZİN VERİR.“ ” KAPSAMINDAKİ BİTKİSEL ÜRÜNLERE T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI TARAFINDAN İZİN BELGESİ VERİLİR.
Fitoterapi hangi rahatsızlıklarda kullanılmaktadır?
- Migren, diğer baş ağrıları
- Atardamar ve toplardamar kan dolaşımı bozukluğu
- Kalp hastalıkları, tansiyon problemleri
- Alerji, Cilt hastalıkları
- Solunum yolları hastalıkları, Astım
- Romatizma, Osteoporoz
- Depresyon, Panik atakları, sinir hastalıkları
- Uykusuzluk, değişik kriz dönemi problemleri
- Üşütmeye yönelik hastalıklar, Grip (Üst Solunum Yolları Enfeksiyonları –ÜSYE)
- Aşırı kilo, kilo alamama
- Kadın hastalıkları, menstrual düzensizlik
- Kadınlarda buhran dönemi, menopoza giriş zorlukları
- Mide ve bağırsak rahatsızlıkları
- Tiroid bezi hastalıkları
- Kemoterapi sonrası tedavi
- Şeker hastalığı
- Böbrek ve idrar yolları, Vb.
TIBBİ ÇAY
Günlük rahatsızlıklar olarak belirtilen şikayetlerin iyileştirilmesinde tedavi edici değere sahip etken maddeler içeren bitki veya bitkilerin parçalarından hazırlanan, hastalıklardan koruyucu, başlangıçta tedavi edici veya tedaviyi destekleyici olarak yararlanılan çaylardır.
TIBBİ/BİTKİSEL ÇAY NEDİR?
“TİSAN” HASTALIKLARI TEDAVİ ETMEK VEYA ÖNLEMEK AMACIYLA, GENELLİKLE İNFÜZYON VE DEKOKSİYON METOTLARI İLE BİTKİLER, BAHARATLAR VE BİYOLOJİK OLARAK ETKİN MADDELERİ İÇEREN DİĞER BİTKİSEL MATERYALLERDEN HAZIRLANMIŞ İÇECEKLERDİR.
ÇAY HAZIRLAMA METOTLARI:
1. İnfüzyon (demleme): Bitki veya bitki karışımı üzerine kaynatılmış ve belli bir dereceye soğutulmuş su ilave edilir, 5-10 dakika demlenir, süzülür, sıcak veya soğuk içilir.
2. Dekoksiyon (kaynatma): Bitki veya bitki karışımının üzerine soğuk su ilave edilir, 5-10 dakika kaynatılır, birkaç dakika demlenir, süzülür, sıcak veya soğuk içilir.
3. Maserasyon (ıslatma): Bitki veya bitki karışımının üzerine soğuk su ilave edilir, birkaç saatten bir-iki güne kadar değişen sürede oda sıcaklığında bekletilir, süzülür, soğuk olarak veya ısıtılarak içilir.
BİTKİSEL ÇAY NASIL HAZIRLANMALI?
Bitki çaylarının hazırlanması Japonya ve Çin gibi Uzak Doğu toplumlarında kutsal bir seramoni olarak uygulanmaktadır. Çay hazırlanacak bitkinin kalitesinin seçiminden ısıtılan suyun sıcaklığına; kullanılan demliğin ve fincanların görselliğinden kalitesine ve çay hazırlayan kişinin kıyafetinden misafirlerin çayı içme şekillerine kadar her tür ayrıntı ince ince belirlenmiş ve uygulanmaktadır.
KAPLARIN KALİTESİ NASIL OLMALIDIR?
Çay hazırlanacak demlik ya da fincanların kaliteli porselen olması tercih edilmelidir. Özellikle uçucu bileşenlere sahip çayların hazırlanmasında kapaklı fincan kullanılması gerekmektedir.
SUYUN KALİTESİ NASIL OLMALIDIR?
Çay hazırlanmasında en temel gereksinim «taze kaynatılmış yumuşak kalitede içme suyudur»
ÖNERİLEN MİKTAR?
Her bitki için önerilen miktar, kişisel etkenler (yaş, vücut ağırlığı, kişinin tahammül derecesi) ve bitkiye bağlı etkenlerin (kullanılan kısmı) yanı sıra kullanım amacı ve kullanım sıklığına göre de değişiklik gösterir. Genel olarak sağlıklı yaşam için koruyucu amaçla %2’lik derişim uygundur.
Çay tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz?
Aç mide tercih edilmektedir( Mide rahatsızlığı yok ise).
Çaylar, taze hazırlanmalı, ılık ılık ve yudum yudum içilmelidir.
Çayın tadı hoşa gitmiyor ise kişinin şeker hastası veya hipoglisemi durumu olmaması koşuluyla şeker veya bal ile tatlandırılabilir.
Çaya limon ilave edilebilir.
Tıbbi çaylar, alışkanlık ve yan etki yapmaması için düzenli ve süreli kullanılmalıdır.